Laina

Kun lainataan rahaa, lainanottaja ottaa lainan tai luottoa ja jää lainanantajalle velkaa. Asuntolaina, kulutusluotto ja pikalaina ovat esimerkkejä erityyppisistä lainoista.

Lainasta pitää luonnollisesti maksaa korkoa sekä usein myös muita kuluja. Laina maksetaan takaisin sopimuksen mukaan, joko kerralla tai pienemmissä osissa. Jos lainaa ei makseta takaisin, se voi mennä perintään. Jos maksamaton laina päätyy ulosottoviranomaisille, siitä seuraa lainanottajalle maksuhäiriömerkintä ja tästä syntyy myöskin suuria lisäkuluja. Maksuhäiriömerkinnän yhteydessä lainanottaja menettää luottokelpoisuutensa, joka saattaa vaikuttaa esimerkiksi vuokrasopimuksien solmimiseen ja luottokortin tai puhelinliittymän hankkimiseen.

Lainojen pituudet, korkojen määrä sekä lainanhoitokulut voivat vaihdella paljonkin lainasta riippuen. Lainanantajat räätälöivät lainanottajalle sekä lainanantajalle lainan pituuden ja korkojen määrän sopivaksi. Lainanantajat tekevät myös yleensä lainanhakijoistaan yksilöllisen riskikartoituksen, jonka perusteella he voivat antaa laina- sekä korkotarjouksen, joka on

Laina-ajat voivat vaihdella paljonkin. Laina-aika voi olla kaikkea muutamista viikoista kymmeniin vuosiin. Lyhyihin lainoihin kuuluu muun muassa pikalainat ja pikavipit ja pidempiaikaisiin lainoihin esimerkiksi asuntolainat.

Suomessa lainoja myöntävät muun muassa pankit, rahoitusyhtiöt, luottokorttiyhtiöt, panttilainaamot sekä postimyyntiyritykset.

Hae lainaa tästä!